Zo zwart wit

  • Joost de Boer / Docent Beeldende Kunst en Vormgeving / Zwolle

Thema’s als macht en emotie zijn, ondanks dat ze inhoudelijk de rode draad vormen in mijn conceptuele ontwikkeling, van ondergeschikt belang ten opzichte van de meer beeldende thema’s zoals lichamelijkheid en de diepte van mijn zwart. Het proces dat volgt uit het concept is het allerbelangrijkste in mijn werk. Door muziek en door me dagen- tot wekenlang intens met het thema bezig te houden, bereik ik een staat waarin ik kan schilderen. De inspiratie komt van de oude meesters en actuele thema’s.

 

Elk werk wordt zo een gevecht tussen thematiek en weergave, tussen kracht en de boodschap. Ik kan me tijdens het maakproces helemaal verliezen in zowel het maken als de thematiek. Dit zit niet vast aan een medium, ik kan me uiten in zowel grafiek, film, animatie en schilderkunst. En overgangsvormen zoals de houtsneden. Het schilderen en het gutsen heeft een meditatieve werking, maar dit is niet het hoofddoel. De werking dient om de gevoelens die loskomen tijdens het proces over te brengen in het werk en zo verder te komen dan alleen schilderen naar de waarneming. Ik wil niet laten zien hoe iets of iemand eruit ziet, ik wil laten zien hoe iets of iemand is.