Zo Leren soleren

  • Eva Colijn Stap / Docent Muziek / Zwolle

Ik speel vanaf mijn achtste saxofoon. Vanaf mijn elfde doe ik dit vooral in groepsformaties die zich bezighouden met het spelen van swing en jazz. Het spelen in een groep heeft mij plezier gebracht, veel geleerd en geïnspireerd om verder te gaan in de muziek. Samen muziek maken is het leukste wat er is.

 

Vanaf mijn twaalfde tot en met mijn achttiende heb ik gespeeld in jeugdjazzorkest De PuBi’s. Dit is de basis geweest voor mijn verdere muzikale leven. Met dit orkest zijn we zelfs naar het buitenland geweest en speelde we elk jaar een week lang op Terschelling. Er zijn twee jeugdjazzorkesten in Arnhem onder leiding van Guus Tangelder: de Jazzkids en de PuBi’s. Zij zijn nu de inspiratie voor mijn afstudeerproject.

 

Ik maak een methode genaamd ‘Zo Leren!’ voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dit wordt een methode voor buitenschools gebruik. Gericht op het samenspelen binnen een jeugdjazzorkest. Daarnaast richt deze leerlijn zich op het leren soleren op een akkoordenschema. De methode is opgedeeld in een beginnersdeel en een gevorderdendeel. Elk deel bevat zes arrangementen met per stuk een aantal oefeningen, bestaande uit: introductie, luisteren, zingen/ritme, improviseren en een verdieping.

 

Mijn muziekproductie zal in samenwerking zijn met de twee eerder genoemde jeugdjazzorkesten en een eigen bigband. Het wordt een groot spektakel vol swingmuziek, met materiaal uit mijn eigen methode.