Veiligheid, ontmoeting en verwondering

  • Luca van Slagmaat / Docent Beeldende Kunst & Vormgeving / Arnhem

Ik werk op het snijvlak van kunst, techniek en mens. Daarom ontwerp ik een interactieve lichttunnel om zo kunst in te zetten in de openbare ruimte, mensen zelf te laten deelnemen aan de beeldvorming van hun omgeving en door middel van participatie van de bewoners een veilige omgeving te creëren.

 

Ik heb schetsen, plannen en experimenten uitgevoerd voor een interactieve lichttunnel bij het Velperpoort Station in Arnhem. In het gebied rond de tunnel komt veel criminaliteit voor. Door middel van een plafond of wand wil ik twee wijken met elkaar verbinden, de veiligheid verbeteren en de stad cultuur en innovatie meegeven. De lichttunnel moet verwondering creëren bij de inwoners.

 

Als je de tunnel in fietst, volgt een streep op het plafond jouw beweging. Op het moment dat een tegenligger je tegemoet komt, raakt jouw streep die van de ander en ontstaat er een nieuwe streep in een andere kleur. Hierdoor vormt zich een grafisch patroon van lijnen, die staan voor alle ontmoetingen.

 

Het contact met partijen als KunstLAB Arnhem, de ZIUT, Triolight, Viviled, LuxaLight, Toekomstlicht en verschillende mensen van de gemeente Arnhem is voor mij een belangrijk deel van het proces. Het beantwoordt de vraag hoe ik als kunstenaar een plek kan vinden in de huidige maatschappij waarin we samen bouwen aan de wereld om ons heen.

 

In een recente proefopstelling beweegt een levensgrote lijn met de voorbijganger mee. Dit heeft precies de verwondering die ik mensen mee wil geven. Momenteel ben ik bezig met een interactieve muur als proefmodel voor de tunnel waarbij de ontmoetingen van de Finalsbezoekers worden vastgelegd. Dit doe ik door het bouwen van zeven meter lange wand waarin lampen zitten die reageren op de beweging van de bezoekers.