Therapie met technologie

  • Selma Gros / Muziek, Muziektherapie / Enschede

Tijdens een uitwisselingssemester in Finland deed ik voor het eerst ervaringen op met de therapeutische inzet van muziektechnologie. Binnen drie maanden heb ik toen samen met een medestudent een songwriting-workshop met het MIDI-instrument AlphaSphere voorbereid en in een school voor visueel beperkte jongeren uitgevoerd.

 

Ik zag dat de drempel om muziektechnologie in therapie in te zetten hoog ligt bij muziektherapeuten. Toch ben ik ervan overtuigd dat het voor sommige doelgroepen een toegevoegde waarde kan hebben.

 

Er is meer kennis en training nodig op dat gebied. Daarom heb ik een muziektherapeutische behandelmethode voor het trainen van doelgericht gedrag (executieve functies) met de muziekapp GarageBand ontwikkeld. Ik hoop dat therapeuten door de, in de module uitgeschreven, werkvormen geïnspireerd worden om zelf in de praktijk meer met muziektechnologie te gaan doen.

 

In mijn afstudeerstage in een revalidatiecentrum heb ik de mogelijkheid om de module te testen. Bovendien mag ik hier ervaringen opdoen in het werken met de behandelmethode neurologische muziektherapie. Hier word ik echt uitgedaagd om steeds weer de balans op te zoeken – tussen afstand en nabijheid, voorbereiding en flexibiliteit, ondersteuning en zelfstandigheid.

 

Foto credits: Henrike Vonk