Textiel Innovatie Lab

  • Anna Brinkmann / master Fashion Strategy / Arnhem

“Een nieuwe definitie van mode via het materiaal in plaats van trends” is het centrale punt van mijn masteronderzoek op ArtEZ. Al sinds ik afstudeerde als design engineer op de Hochschule Niederrhein in 2014 ben ik bezig om kledingbewustzijn af te zetten tegen modebewustzijn. In mijn theorie zorgt het teruggeven van de waarde van het materiaal in de communicatie over mode voor een andere relatie van de consument met zijn kleding. Textiel is de basis van mode, materiaal kan de prestatie van kleding veranderen en ook de invloed op het milieu.

 

Ik heb in mijn onderzoek ontdekt dat 70 procent van de hedendaagse innovatie te maken heeft met materiaalprestaties, desondanks blijven katoen en polyester de dominante stoffen – zelfs in duurzame collecties. Om het gat tussen innovatie en gebruikte stoffen te dichten heb ik een Material Knowledge Center bedacht.

 

Het Textile Innovation Lab (TIL) is een platform dat designers helpt om innovatief textiel te onderzoeken. TIL heeft vier functies: er is de TIL-selectie waar leden contact kunnen leggen met fabrikanten, daar kunnen ze ook een individueel onderzoek aanvragen. Daarnaast is er het openbare Textile Futures-gebied waar de recente ontwikkelingen op textielgebied te zien zijn. En ten slotte is er een stoffen-encyclopedie die informatie biedt over stoffen en hun kwaliteiten.

 

TIL is wereldwijd bereikbaar via www.textileinnovationlab.com.