Tegendraads

  • Karin van Middendorp / Graphic Design / Zwolle

In India wordt het zijn van een weduwe gezien als een straf van God en volgens het hindoeïsme brengen deze vrouwen ongeluk. De vrouw had namelijk eerder moeten overlijden dan haar man. Daarom worden veel weduwen verstoten en als gevolg daarvan kwetsbaar, arm en eenzaam. Tot zes jaar geleden konden vrouwen zelfs kiezen om weduwe te worden of om levend meeverbrand te worden met hun man.

 

Een kledingatelier in Chennai, een stad in India, heeft aandacht voor deze verstoten weduwen. Ze worden mentaal gesteund en opgeleid tot kleermaakster. Door dit werk onder goede arbeidsomstandigheden te doen, krijgen zij hun waarde als mens terug en kunnen zij voor zichzelf en hun kinderen zorgen.

 

Met de webshop Tegendraads wil ik vanuit Nederland dit atelier in India steunen, door online maatkleding te verkopen. Dit doe ik door de oorsprong van kleding zichtbaar te maken op een persoonlijke manier, waarbij gelijkheid en aandacht voor elkaar centraal staan. De webshop geeft je advies om kleding te vinden die goed past bij jouw figuur nadat je jouw maten hebt ingevuld.

 

Om deze webshop aan te kondigen heb ik een ‘gepast kleedje’ ontworpen die op festivals kan worden uitgedeeld. Dit kleedje kan op het festival op verschillende manieren worden gebruikt. Het opvallende label dat eraan hangt, vertelt in het kort over de oorsprong en maakster van het kleedje met een link naar de website, waar je de maakster kunt ontmoeten en bedanken.

 

Op deze manier ontstaat gepaste maatkleding voor iedereen: de weduwen helpen jou aan maatkleding en jij helpt deze vrouwen aan waardering.