Technologie in muziektherapie

  • Gerjanne Dannenberg / Honours Programme Muziektherapie / Enschede

Voor het Honours Programme heb ik onderzoek gedaan naar kerkmuziek (psalmen en gezangen) voor dementerende ouderen met een orthodox protestants-christelijke achtergrond.

 

Muziek uit de kindertijd en adolescentie heeft een grote invloed op de stemming van dementerende ouderen. Je merkt vrijwel direct een grote verandering wanneer deze mensen naar muziek van vroeger luisteren: ze praten meer, worden alerter en actiever. Veel kerkgaande mensen hebben de psalmen van jongs af aan geleerd en gezongen. Deze psalmen blijven daardoor lang herkenbaar voor mensen met dementie. Ze worden direct geraakt door de psalmen, die troostend kunnen werken. Verder kunnen psalmen herinneringen oproepen en het gesprek op gang brengen.

 

Ik heb een liedbundel gemaakt met bekende psalmen en gezangen met verduidelijkende achtergrondinformatie. De liederen zijn gekoppeld aan kerkelijke feestdagen of gebeurtenissen. Voor ouderen in zorginstellingen zonder christelijke signatuur kan deze bundel helpen om muziektherapeuten en verzorgers zover te krijgen toch psalmen met hen te gaan zingen.

 

Voor mijn afstudeeronderzoek kijk ik naar de toepassingen van technologie binnen muziektherapie bij kinderen met autisme. Hiervoor gebruik ik Garageband, een applicatie waarbij je je eigen muziek kunt componeren. Doordat Garageband eenvoudig in gebruik is, snel muzikaal resultaat oplevert en technologie cool is, spreekt dit veel kinderen aan.

 

Kinderen met autisme hebben vaak problemen met keuzes maken, aandacht en concentratie. Garageband heeft ontzettend veel mogelijkheden. Door kinderen zelf een nummer te laten componeren zijn ze steeds bezig met keuzes, zoals het kiezen van een instrument, geluid, stijl, melodie of ritme. Daarbij leren kinderen aandachtig en geconcentreerd te luisteren naar hun eigen muziek. Hierbij stuurt de muziektherapeut het proces en geeft doelgerichte opdrachten.

 

Om ervoor te zorgen dat binnen muziektherapie meer met Garageband wordt gewerkt, wil ik een handleiding maken. Deze handleiding vergemakkelijkt het gebruik van Garageband en geeft aan hoe je dit programma muziektherapeutisch kunt inzetten.

 

Volgend jaar wil ik graag nog verder studeren bij ArtEZ, de opleiding Docent Muziek op Maat. Daarnaast hoop ik werkzaam te zijn als muziektherapeut.