Stil verlangen

  • Cornelie Samsom / Docent Beeldende Kunst en Vormgeving / Zwolle

Mijn werk ontstaat vanuit een verlangen dingen onschendbaar of anoniem te maken. De originele vormen ontbreken: de toeschouwer kijkt naar een serie gietmodellen of zeefdrukken. Op deze manier is het wezen van de objecten verdeeld en daarmee onaantastbaar.

 

Still is een installatie van grafiek, keramiek en tekst, en gaat over het ‘vermaken’ van je identiteit en over het kantelpunt tussen vitaliteit en (zelf)vernietiging. De titel is gebaseerd op een vraag die ik stelde aan mijn moeder toen ik 3 jaar was, nadat we naar een toneelvoorstelling van mijn zus hadden gekeken. “Heb ik goed gestild”, vroeg ik.

 

Nog steeds ben ik er goed in, in stil zijn. Maar de prijs voor het almaar ‘witten’ of omkeren van je eigen verlangens is hoog. Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor een maatschappij die menselijke gevoelens loochent of omkeert. Als docent wil ik met thema’s als verstilling of veerkracht in beeldende lessen gaan werken. Radeloosheid en hoop liggen dicht bij elkaar – we dragen het allemaal met ons mee.

 

In mijn atelier maak ik tekeningen, objecten en teksten die parallel of naar aanleiding van elkaar ontstaan en verder groeien. Aanleiding voor werk zijn beelden uit de media of concrete voorwerpen of ruimtes die ik in mijn dagelijkse omgeving zie (of in mijn verbeelding terwijl ik lees), zoals een droogmolen of een theaterzaal. Mijn werk groeit langzaam. Het bouwt zich op in een traag tempo, een beetje als koraal. Ik houd van bouwen, maar dan op een organische manier.