Schilderen om te herinneren

  • Dieuwke Eggink / Fine Art / Enschede

Mijn foto’s, waarvan ik me pas later bewust ben dat deze een verwijzing naar een herinnering of ervaring zijn, gebruik ik als onderwerp voor mijn schilderijen. Tijdens het schilderen komt de werkelijke ervaring van het moment waarop ik de foto nam terug. Om zo dicht mogelijk bij deze herinnering te komen, schilder ik van dezelfde afbeelding meerdere versies die uiteindelijk samen een serie vormen. In het schilderen reconstrueer ik zo het proces van herinneren.

 

Mijn schilderijen bouw ik op uit meerdere lagen. Ik kies bijna altijd voor felle, maar sterk verdunde, kleuren als onderlaag die de toon en het licht in het schilderij aangeven. Ze brengen een ijlheid, kalmte of stilte in het beeld. Hierna volgen nog meer lagen en komt het beeld langzaam naar de oppervlakte. Op een zeker moment doorbreek ik de geleidelijke manier van verschijnen en maak ik het beeld scherper en helderder. Vaak bevinden de doeken in de reeks zich in verschillende stadia van voltooiing. En zo kan het zijn dat een van de doeken niet ‘af’ komt, maar wel een rol blijft spelen in de serie als belangrijk onderdeel in mijn zoektocht naar de herinnering.