Relativiteit van tijd

  • Anke Spieringhs / Docent Theater / Honours Programme / Arnhem

“We lijken alsmaar tijd te kort te komen. En wanneer de tijd verstreken is, krijgen we het nooit meer terug. Jezelf verzetten tegen de tijd is nutteloos; tijd is nooit terug te draaien. Dit zinloze gevecht tegen temporaliteit laten zien in het theater zorgt voor spanning, frictie, conflict en daarmee theatraliteit. Ik vind het prachtig om dat te ervaren. Die gedeelde tijd en aanwezigheid van de speler en het publiek wil ik uitlichten in mijn afstudeerwerk: het wordt een plek waar mensen samen komen om op een creatieve en nieuwsgierige manier bezig te zijn met een onderwerp dat ons bezighoudt. Tijdens mijn studie heb ik het honours programme gevolgd, voor theoretische verdieping. In dit programma heb ik onderzocht hoe de tijdsbeleving van een toeschouwer werkt, in de werkelijkheid en in het theater. Ook heb ik gekeken welke middelen een theatermaker kan inzetten om de tijdsbeleving te manipuleren.

 

Na mijn afstuderen wil ik me als docent en theatermaker blijven inzetten voor de relativiteit van de tijdsbeleving. Ik wil het theater een speelplaats van verbeelding en reflectie laten zijn waarin we alle controle los mogen laten. Geen tijdschema’s en ‘to do’-lijstjes als het theaterlicht aan is. Dan mag ik me laven aan een moment dat voor ieder persoon een eeuwigheid of nanoseconde duurt.”

 

Studenten van de opleiding Docent Theater maken een eigen afstudeervoorstelling.