Recital vanuit chaos

  • Franske van der Wiel / Klassieke Muziek / Zwolle

In mijn opleiding volgde ik masterclasses van diverse gastdocenten waaronder Nelly Miricioiu, Margreet Honig en Thomas Oliemans. Onder leiding van Marien van Nieukerken werkte ik mee aan Liedklas-projecten waarin intensieve masterclasses worden gegeven aan duo’s van zangers en pianisten. Tevens rondde ik in 2015 succesvol een stage af bij het Groot Omroepkoor.

 

Ik soleerde in de Messiah van Händel, de Elias van Mendelssohn, de Mattheus Passion van Bach en verschillende cantates en werkte regelmatig samen met Consensus Vocalis onder leiding van Klaas Stok. Samen met pianiste Aitana Mompo de Jong vorm ik een duo en verzorg ik liedrecitals met repertoire van componisten als Schubert, Strauss, Zemlinsky en Respighi.

 

Het zingen in het vocaal ensemble EVA heeft mijn hart gestolen. Dit ensemble, waarvan alle leden gestudeerd hebben aan het conservatorium, geeft regelmatig concerten in het binnen- en buitenland en volgde meerdere masterclasses bij The King’s Singers. Dit jaar werden wij geselecteerd om mee te doen met het Grachtenfestival Conservatorium Concours te Amsterdam en eerder namen we al deel aan het Internationaler A Cappella Wettbewerb Leipzig.

 

In juni dit jaar ga ik eindexamen doen. Dit eindexamen zal gaan over realiteit van nú, met alle emoties die erbij horen. Geen standaarduitvoering met galajurk, hoge hakjes, opgestoken haar en mooie make-up, maar een recital vanuit totale chaos. Hoe overleef je als de wereld helemaal is ingestort? Waar haal je je troost vandaan? Zoek je dat in religie? Troost je jezelf met een wiegelied dat je moeder vroeger zong? Zie je het leven niet meer zitten, of haal je nog hoop uit het geloof dat je in de wereld hebt?