Psoriasis-kostuum

  • Julia Geerlings / Docent Beeldende Kunst en Vormgeving / Zwolle

Mijn werk bevraagt de manier waarop wij als mensen ons presenteren en hoe wij over komen op anderen. Draag jij een masker, of ben jij je masker geworden? En als je altijd een masker draagt, wat is dan je gezicht?

 

Mijn hoofdthema is de mens. Als ik terugkijk naar mijn beeldend werk van de afgelopen jaren stond de mens altijd centraal. Ik heb telkens ingezoomd op een ander aspect van de mens. Op dit moment ben ik veel bezig met de grens tussen het innerlijk van de mens en datgene wat gezien wordt door de buitenwereld, het uiterlijk. Die blikken van buitenaf kunnen een oordeel vellen over wat er binnen zit. In mijn laatste jaar richt ik mij letterlijk op de grens van het lichaam, de huid. De huid toont wat van binnen zit en oordelen van buitenaf richten zich ook op de huid, het is het speelveld van de mens.

 

Een van de werken, die past bij deze gedachten is mijn psoriasis-kostuum. Dit kostuum ligt op de grens van mode en kunst doordat het op conceptueel niveau kritiek heeft op onze norm van mooi en lelijk. De kledingstukken die ik heb gemaakt zijn een soort hoes een soort masker die men af en aan kan doen. De ene dag kies je voor de identiteit van een persoon met psoriasis en de andere dag niet. Hier kleeft ook een ethisch vraagstuk aan, mag je een huidziekte gebruiken als esthetica? Uiterlijk als vloeibare vorm en niet als solide identiteit. De identiteit gaat namelijk voorbij aan die vorm en is meer object dan het uiterlijk.