PLAY MAIDS

  • Anne Freriks, Robin Kuiper en Mart van Berckel / Muziektheater / Arnhem

PLAY MAIDS – interdisciplinair muziektheater geïnspireerd op De Meiden van Jean Genet

 

Wie zijn we echt? Die vraag vormt de kern van PLAY MAIDS, het interdisciplinaire muziektheaterstuk waarmee Anne Freriks, Robin Kuiper en Mart van Berckel afstuderen aan de opleiding Muziektheater van ArtEZ in Arnhem. Ze werken samen met actrice Margreet Blanken en modelabel Maison the Faux. Toneelstuk De Meiden (1947) van Jean Genet vormt de inspiratiebron voor PLAY MAIDS. Poëtisch en beeldend muziektheater vertaalt het soms duistere spel tussen realiteit en fantasie naar de 21ste eeuw. “Via digitale alter ego’s en virtual reality etaleren we ons gewenste bestaan.”
 

De Meiden
Het toneelstuk De Meiden van de Franse toneelschrijver Jean Genet (1910-1986) vormt de inspiratiebron voor PLAY MAIDS. De Meiden werd in 1947 voor het eerst opgevoerd en gaat over de zussen Solange en Claire die als dienstmeid werken voor een rijke dame. Ze hebben een haat-liefdeverhouding met hun Mevrouw en projecteren hun fantasieën over macht en machtsmisbruik op haar.
 

“De zussen spelen om beurten de rol van Mevrouw. Door dit bizarre rollenspel verliezen ze langzaam het zicht op de realiteit. Fantasie, realiteit en identiteit vermengen zich. We zijn tegenwoordig omgeven door digitale alter ego’s. Via virtual reality etaleren we ons gewenste bestaan. Maar wanneer zijn we onszelf? Waar vinden we de echtheid en kwetsbaarheid in ons bestaan?”
 

Het afstudeerproject van de muziektheatermakers is uitgegroeid tot een interdisciplinair voorstelling. Ze werken samen met actrice Margreet Blanken (afgestudeerd in 1963 aan de Toneelschool) en modelabel Maison the Faux dat de vormgeving van de voorstelling doet, van decor en licht tot de kostuums. Maison the Faux bestaat uit Joris Suk en Tessa de Boer die in 2013 af studeerden aan de opleiding Fashion Design van ArtEZ. Daarnaast is hulp in geroepen van HKU-student Music & Technology Ralf Gerritse en regisseur/coach Sanne van Rijn.