Homunculus 0.9

  • Dore van Montfoort / Creative Writing / Arnhem

Weet je wel zeker dat je echt bestaat? Weet je zeker hoe je moeder heet? Weet je zeker dat gisteren echt plaats heeft gevonden, dat je verleden meer is dan een karakterdossier vol spelfouten? Hoe weet jij dat jouw keuzes door jou gemaakt worden en niet door een ander die jou bestuurt? Doe jij nooit iets wat je eigenlijk niet wil? Geef je dan hormonen de schuld? Alcohol? Impulsiviteit? Je slechte opvoeding? Wat als het niets van dat alles is? Wat als elk woord dat je uitspreekt door een ander gekozen is? Wat als je slechts een personage bent?

 

Natuurlijk besta je.

 

$naam denkt ook dat zij bestaat. $naam denkt dat zij haar eigen keuzes maakt en dat alles wat haar overkomt ook indirect haar eigen fout is. $naam voelt zich mislukt. Ze liegt tegen anderen dat ze $beroep is, maar eigenlijk zit ze al sinds de ongeplande zwangerschap van haar dochtertje Elisa in de bijstand. $naam weet dat ze bijzonder is, dat ze beter kan dan dit. Ze heeft alleen een kans nodig om iets groots te doen, iets bij te dragen.

 

Jij geeft haar die kans en net zo makkelijk ontneem je haar die weer. Want jij bent de poppenspeler en zij ziet de touwtjes niet.

 

Een volledig interactieve novelle.

 

Illustratie: Patricia Kostman