Kleding voor de kluizenaar

  • Johanna Bas Backer / Fashion Design / Arnhem

“Mijn afstudeercollectie bij Fashion Design is een mannencollectie gebaseerd op een fictief verhaal over een man die in een hut leeft, geïsoleerd van de rest van de wereld. Daarvoor heb ik verschillende gevallen van sociale afzondering bestudeerd. Er waren gevallen van mensen die afgezonderd waren door de plek waar ze woonden of aan de andere kant mensen die geïsoleerd leefden in een gemeenschap. Het fascineerde me hoe deze mensen ieder contact meden en hoe zelfstandig ze waren. Toch waren ze allen ooit in contact geweest met de maatschappij maar besloten ze bewust om zichzelf af te zonderen.

 

Ik heb mijn denkbeeldige ijkpersoon geïnterviewd en gevraagd hoe zijn wereld eruit zag, wat zijn mening was over de maatschappij en wat hem bezighield. Vandaar kwam de vraag wat deze man zou dragen en nodig zou hebben om in zijn wereld te overleven. Ik heb me daarbij laten inspireren door legerkleding en survivaloutfits, gemaakt om vooral functioneel te zijn. Ook de wereld om hem heen, zijn hut, zijn bezittingen en zijn omgeving heb ik daarin meegenomen. Ik heb silhouetten, textiel en prints bedacht die zijn wereld vormgeven.”
 
Foto’s: items uit de Toile de luxe-collectie van Johanna, een collectie van luxe proefmodellen.
Fotografie: Bo Bannink