Is God een brok?

  • Merel van Lieshout / Docent Theater / Arnhem

Afstudeervoorstelling ‘Is God een brok?’

In 2016 toert Het Zuidelijk Toneel door het land met de voorstelling Macbeth, geregisseerd door Lucas de Man. Toen aan het begin van dit jaar het repetitieproces van Macbeth begon, ben ik tegelijkertijd gestart met het maken van een voorstelling met een groep jonge amateurspelers. Aan de hand van thema’s uit Macbeth heb ik met deze tien jongeren een montagevoorstelling gemaakt met de titel: Is God een brok?

 

1 Wij zijn tien mensen.

2. Wij weten best veel dingen zeker.

3. Wij geloven in principe niet in God.

4. Soms laten wij onze principes varen.

5. Op die momenten geloven wij wel.

 

Dat zijn vijf feiten in vijf zinnen. We geven u er nog vijf:

6. U bent een mens, net zoals wij.

7. U leest onze woorden.

8. U ziet dat wij moeiteloos in staat zijn vragen om te zetten in zekerheden.

9. Als u minder dingen zeker weet dan wij, willen wij best wat zekerheden met u delen.

10. Wij melden u op voorhand dat we van een aantal dingen nog niet zeker zijn.

 

Is God een brok? is een voorstelling over de grote vragen van de kleine mens, en over de zoektocht naar houvast.

 

Is God een brok? was op 23 en 24 april te zien in het huis van Het Zuidelijk Toneel in Tilburg, en op 28 april bij ArtEZ in Arnhem.

 

Scriptie ‘Is God een brok?’

Mijn scriptie heeft dezelfde titel als mijn voorstelling, omdat deze in essentie dezelfde thematiek heeft: de grote vragen van de kleine mens, de zoektocht naar houvast. Voor mij is de grootste kracht van theater dat het alle waarheden kan laten zien. Theater is in staat perspectieven open te breken en mensen met verwondering te laten kijken naar de wereld, naar de ander, naar zichzelf. Zowel mijn voorstelling als mijn scriptie gaat over zoeken, over verwonderen, over dat je elkaar eerder vindt in een vraag dan in een waarheid of een antwoord.

 

De voorstelling GOD. van theatercollectief BOG. is het vertrekpunt van mijn scriptieonderzoek. Ik bekijk stukken tekst van deze voorstelling aan de hand van recensies en interviews en aan de hand van eigen inzicht. Daarnaast doe ik theoretisch onderzoek naar het vraagstuk van ‘eindeloos veel waarheden’ binnen de kunstgeschiedenis en de filosofie.

 

Mijn scriptie is te lezen via:

http://issuu.com/thomas845/docs/scriptiemerel/1