Herwaardering van het weefgetouw

  • Milou Voorwinden / Product Design / Arnhem

Ontwerpen begint voor mij achter het weefgetouw. Draad voor draad bouw ik een textiel op, iedere handeling bestaat uit een nieuwe beslissing. Deze handmatigheid geeft mijn werk een expressie tot in het kleinste detail. Er zijn eindeloze combinaties mogelijk door nieuwe combinaties van patroon en materiaal. Dit fascineert mij het meest aan weven, iedere ingreep in het proces kan weer een compleet nieuw beeld opleveren.

 

Mijn werkwijze is experimenteel en onderzoekend. Mijn onderzoek richt zich op het gebruik van onconventionele materialen, contrasten in kwaliteit van materiaal en weeftechnieken. Door te werken met verschillende materialen en spanning op het weefgetouw creƫer ik driedimensionale weefsels. Ik wil hiermee niet alleen een herwaardering van het ambacht bewerkstelligen, maar ook innoveren binnen dit ambacht. In mijn werk vind ik het belangrijk om een stap terug te zetten om daarna voorwaarts te gaan: beginnen bij de oorsprong om daarna te innoveren.

 

Ik vind het van belang dat de waardering voor de techniek in leven blijft ondanks dat de industrie zo snel verandert. In een wereld met zoveel producten om ons heen blijven maar weinig bezittingen over die nog handmatig en met liefde zijn gemaakt

 

Mijn ambitie is om me verder te ontwikkelen als textielontwerper door samenwerkingen aan te gaan. Met mijn afstuderen wil ik een experimentele collectie tonen, met een nieuwe detaillering en vormentaal, ontwikkeld vanuit de mogelijkheden van het weefgetouw. Alles start bij het opzetten van het weefgetouw en het invoeren van de draad, daarna zijn de mogelijkheden eindeloos.

Gerelateerd