Hendrik Valk Prijs

  • Beeldende kunst en Vormgeving / Arnhem

Bij ArtEZ Arnhem kunnen alle eindexamenstudenten van de richtingen beeldende kunst en vormgeving dit jaar weer meedingen naar de Hendrik Valk Prijs. Deze prijs was immers sinds het begin in 2010 eerst tweejaarlijks, maar wordt nu elk jaar uitgereikt. De prijs is genoemd naar de Arnhemse schilder en graficus Hendrik Valk (1897-1986), die ruim dertig jaar docent was aan de Arnhemse Academie ‘Kunstoefening’ (de voorloper van ArtEZ) en veel kunstenaars op weg heeft geholpen. De Valk Prijs is een aanmoedigingsprijs voor een pas afgestudeerde, bij de start van een nieuw bestaan. De winnaar krijgt niet alleen een geldbedrag van 1000 euro, maar ook een grafisch werk van Hendrik Valk, én expositieruimte op de kunstbeurs Art Arnhem.

 

Hoewel Valk als schilder zijn leerlingen het vak ‘model tekenen’ bijbracht, en met technieken als etsen, lithograferen en houtsnijden aan de wieg stond van de grafische afdeling, doen voor de Hendrik Valk Prijs niet alleen fine art (ook de docentenopleiding) en graphic design mee, maar ook afdelingen als product design en interaction design. In het verleden leverde dat al een verscheidenheid aan winnaars op: zo won Petra Valdimarddóttir in 2010 met een installatie (graphic design), Inge Meijer in 2012 met een video (fine art), Roos Meerman in 2014 met een ontwikkelingsproces (product design) en Joanne Hakkert (graphic design) vorig jaar met een bijzondere film. En bij de genomineerden zat een groot aantal andere geweldige schilders, tekenaars en ontwerpers.

 

De jury onder leiding van Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, ging op 29 en 30 juni op de eindexamenpresentaties rond en maakte op 30 juni de namen van de 5 genomineerden bekend. Bij de selectie gaat het vooral om de overtuiging van het werk. Hendrik Valk ging terug tot de essentie en reduceerde de werkelijkheid tot een heel heldere voorstelling van dunne, rechte lijnen. Maar dat is maar één manier; er zijn tal van mogelijkheden om een idee sterk en helder voor het voetlicht te brengen.

 

Bij de uitreiking, op 4 november 2016, kregen de genomineerden gelegenheid hun werk (alweer overtuigend!) te ‘pitchen’ bij het publiek en nam de uiteindelijke winnaar de prijs in ontvangst.
 

EN DE WINNAAR IS… AMY WHITTLE
De jury roemde Whittle, deze zomer afgestudeerd aan de opleiding Interaction Design Arnhem van ArtEZ Arnhem, om de veelzijdigheid van haar werk en haar vermogen om de digitale, technische en fysieke wereld op een mooie manier bij elkaar te brengen. Dat bleek onder andere uit haar installatie Artificial afterlife, waarbij ze de energie-vibraties van een dode vogel via computerprogramma’s omzette in kleurrijke digitale patronen op een beeldscherm. Zo confronteerde ze de kijker met haar eigen invulling van een ‘leven na de dood’, dat ze niet alleen zichtbaar, maar ook invoelbaar had gemaakt.

 
Van 11 tot 13 november 2016 exposeert Amy Whittle op de kunstbeurs ArtArnhem Kunstbeurs.