Een intense beleving van de Nederlandse kust

  • Lieke Roerink / master Architectuur / Arnhem

“In mijn project ontdoe ik de pier van Scheveningen van alle goede bedoelingen van de afgelopen decennia. De pier keert zich af van de badplaats en wordt gericht op de zee, de horizon en de hemelkoepel. De beleving begint bij een hotel op de pier, een kilometer lopen van de entree aan de kust tot aan de receptie.

 

Tijdens het bezoeken van de pier is een fascinatie ontstaan voor het unieke gebouw en de wijze waarop hij in het kustlandschap staat, op de grens van land en zee. Voor deze herbestemmingsopgave heb ik het gebouw, in combinatie met de context, mij laten vertellen wat er mee moet gebeuren.

 

Het gebied liet mij zien dat de sterke ritmische structuur van de pier, ontworpen door Hugh Maaskant, opnieuw onder de aandacht gebracht moest worden. Dit leidde tot de volgende ontwerpuitgangspunten:
– Het zichtbaar maken van de oplopende lijn van het wandelhoofd door er een horizontaal volume op het te plaatsen.
– De ritmische maatvoering van de bestaande betonconstructie zichtbaar maken door het horizontale volume op te tillen met stalen spanten die in maatvoering aansluiten op de bestaande betonconstructie.
– De lengte van de pier zichtbaar maken door het volume in tweeën te delen. Er ontstaat zo een zichtlijn van voor naar achteren.

 

Door de nieuwe bestemming te laten ontstaan uit de ruimtelijke mogelijkheden van de pier en het kustlandschap ontstaat er een uniek gebouw dat de pier nog vele vitale jaren zal brengen.”
 
Lieke studeerde af in 2015.