Bovennatuurlijke technologie

  • Amy Whittle / Interaction Design / Arnhem

Als ongelovige streef ik, net als gelovigen, ook naar een ander level van bestaan, zoals een hemel, reïncarnatie of spirituele fenomenen. Ik geloof echter in technologie en dat bovennatuurlijke fenomenen ontworpen kunnen worden, vooral met behulp van interaction design.

 

Ik wil een artistiek, artificieel hiernamaals kunnen ontwerpen
 met hulp van mijn fascinatie voor vroegere technofobie. Deze ontstond bij de ontwikkeling van nieuwe communicatie-apparatuur zoals de telefoon. Deze apparaten werden vaak verkeerd geïnterpreteerd en geassocieerd met het bovennatuurlijke vanwege de complexiteit en gebrek aan kennis van technologie. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Magic Lantern’ (een soort projector die vaak werd ingezet in theatrale context om angstaanjagende illusies op te wekken).

 

De versmelting van technologie
en met het bovennatuurlijke is mijn hoofddoel, om zo de bezoeker te overtuigen dat de combinatie heel goed samenwerkt in 
een artificieel hiernamaals.

 

Technologie is tegenwoordig zo normaal dat er niet meer stil wordt gestaan bij de complexiteit van bijvoorbeeld wifi-signalen.

 

Zo stelde een kennis van mij dat ze in een wifivrije zone zat, nadat ze (zie figuur 1) wifi-signalen simpelweg als een cirkel omschreef. Wellicht is dit te danken aan de behuizing van elektronische apparaten die de werking verborgen houdt, wat leidt tot zelfverzonnen associaties over de werking van een apparaat.

 

Dit irriteert, maar amuseert en interesseert mij ook. Bovenstaande voorbeeld suggereert dat het ontwerp om de technologie heen veel invloed heeft op de geloofwaardigheid van de gebruiker.