Anders – autisme leren kennen

  • Nico van de Bunt / Graphic Design / Zwolle

Stel je eens voor dat je autisme hebt. Je ziet de wereld op een totaal andere manier dan je leeftijdsgenoten. Je kiest andere woorden en andere manieren om zaken aan te pakken. Je bent anders dan de rest, zonder dat je dat zelf altijd gerealiseerd hebt. Misschien word je zelfs wel eens gepest omdat je anders bent dan de rest. Dat is toch niet eerlijk? Jij kan er toch immers niks aan doen dat je anders bent?

 

Vaak worden mensen met autisme voor het eerst geconfronteerd met hun anders zijn als ze naar de basisschool gaan. Het doe-boek genaamd Anders, is dan ook ontstaan vanuit de noodzaak om kinderen van deze leeftijd kennis te laten maken met de verschillende gezichten van autisme. Door middel van (rollen)spellen, knutselopdrachten en interessante pop-ups wordt kinderen bijgebracht over wat autisme inhoudt. Ook leren zij hoe zij het beste met personen met autisme kunnen omgaan.
Het boek is ook “anders” vormgegeven: de pagina’s liggen in een verrassende hoek zodra het boek plat wordt neergelegd en de rug komt naar je toe zodra je het boek rechtop neerzet. In het boek staat zowel de fysieke als sociale interactie centraal, om kinderen al doende bij te brengen over de zwakke, maar ook sterke kanten van autisme. Zo leren kinderen dat anders denken niet per se gelijk staat aan beperkt denken.

 
Met mijn afstudeerwerk heb ik geprobeerd om het boek als medium een nieuw leven in te blazen. Ik heb een boek gemaakt dat in vorm en verhaal communiceert over anders zijn. En dat dit eigenlijk helemaal niet zo raar is.