Andere werelden

  • Anouk van der Meer / Illustration Design / Zwolle

“Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door de tegenstellingen in de wereld. De wereld zit vol met dubbele lagen die ervoor zorgen dat niets is wat het lijkt te zijn. Van de mooie, maar dodelijke zee tot de aardige buurman die tevens een seriemoordenaar is. Alles om ons heen is onvoorspelbaar.

Ik wil dat meegeven aan de toeschouwer, zodat deze aan het twijfelen wordt gebracht en zich gaat afvragen wat er nou precies aan de hand is. Dat doe ik met behulp van vervreemding en een duistere sfeer in mijn beelden.

Ik vind het interessant wanneer iemand mijn beelden als ongemakkelijk of verwarrend ervaart, of wanneer het ze doet denken aan een nachtmerrie die ze ooit hadden. Door deze manier van werken gebeurt het regelmatig dat er andere werelden ontstaan binnen mijn beelden. Dit was voor mij een reden om voor mijn scriptie die andere werelden verder te onderzoeken. Zo kwam ik erachter dat ik minder controle hierover heb dan ik in eerste instantie dacht. De grens tussen onze wereld en de andere wereld binnen mijn illustraties is lastig te bepalen en hoeft ook niet altijd gedefinieerd te worden. Ik concludeerde dat de andere wereld niet minder echt is dan de wereld waar wij vertrouwd mee zijn. Zij zijn een toevoeging aan de werkelijkheid die vragen oproept.”